Mieke Trémon Naber | Wonen met kunst

Mieke Trémon Naber

Wim Zorn Wonen met kunst

Mieke Trémon  Naber | Wonen met kunst

Ik sta met mijn voeten op herfstbladeren en bel aan. Terwijl ik mijn pet vast afzet gaat de deur open en sta ik oog in oog met Mieke Trémon Naber. “Excuus voor al dat blad…maar kom binnen”. Ik wordt verrast door het licht, de diep doorlopende zichtlijnen van een transparant huis en wordt direct gepakt door het vele dat om aandacht vraagt. “Zullen we eerst maar koffie?” zegt ze en verdwijnt in de open en compact ogende keuken. Terwijl ik de mok op tafel zet gaat haar hand richting de achterliggende wand met twee werken van respectievelijk haar overgrootvader en vader. Beiden dus schilder. Niet professioneel, maar wel goed en kenmerkend voor de tijd waarin ze gemaakt zijn. “Mijn vader was architect”. Ze vertelt snel maar toch samenhangend. Geboren in Den Haag, haar man (een Fransman) ontmoet in Noorwegen, twee kinderen daar geboren, haar verblijf in Parijs, Quatar en daarna 15 jaar in Pau. “Ken je dat? Wellicht van de Tour de France? Bij de Tourmalet, de beruchte hoge klim op de grens van Frankrijk en de Pyreneeën”.

We lopen langs de vele schilderijen. Opvallend herkenbaar uit het land van herkomst. Een groot schilderij dat haar man geschonken werd heeft duidelijk Picasso-trekken. Vele kunstenaars heeft ze persoonlijk gekend. “Dat geeft toch iets extra’s. En vind je dit niet grappig?” Vele kleine gekleurde vierkantjes die een bijzondere compositie als vanuit de lucht gezien extra levendig maken, zijn ook doorgezet in het passe-partout. Van daaruit verbinden ze zich weer met potlooduiteinden met kleurvlakjes die zich op het aansluitende tafeloppervlak bevinden. Het is duidelijk. Mieke Naber heeft een sterk ontwikkeld gevoel voor inrichting en beleving. Dat maakt dat de zeer vele getoonde werken het interieur niet kapotmaken, maar ondersteunen, zodat het vele werelden kan bevatten. Ze neemt me mee naar boven. Hier herinneringen uit Noorwegen. Het land van het zachte heldere licht, door een Britse kunstenaar vormgegeven in een vrije stijl, die een directe herkenning niet in de weg staat.

Dan ook nog een verrassende compositie die de niet ondergaande noordelijke zon ruimbaan geeft boven een nachtelijk tafereel. Mieke luistert naar mijn gemakkelijk opkomende interpretaties en knikt instemmend. Het is bijzonder dat beelden inzicht geven in een leven dat zich inmiddels in Meppel afspeelt. Haar man is kort nadat ze in Nederland waren gaan wonen, overleden. De kinderen en kleinkinderen zijn allen in Frankrijk. Haar leven is dagelijks bij haar door de vele herinneringen, vastgelegd in kunstwerken die zorgvuldig gerangschikt en met herkomstdetails op de achterzijde ook voor het nageslacht, niet verloren zullen gaan.

Als ik vraag of ze ook werken van Nederlandse kunstenaars in huis heeft, toont ze me werken uit de verzameling van haar moeder, zoals een tekening van Ans Wortel en een compositie van bloemen en bladeren van Jeanne Bieruma Oosting.

Is ze niet zelf actief als beeldend kunstenaar, dan moet je toch constateren dat zij als pianiste, zangeres en neerlandica op een bijzondere wijze inhoud aan haar bestaan geeft en anderen daarin laat delen.

‘Wonen met kunst’ is voor Mieke Naber ook leven met kunst. Ik kom weer langs de eet- en leestafel en zie mijn beker koffie. Nog niet geheel koud. Het binnenstromen van het zwarte goud maakt mij weer wakker en alsof ik ontwaak uit een bijzondere droom neem ik afscheid en loop ritselend door de herfstbladeren weer naar mijn auto.

Bekijk meer verhalen