Berthy met haar portret | Wonen met Kunst - Wim Zorn

Berthy Agasi

Wim Zorn Wonen met kunst

Berthy Agasi draagt met trots haar naam. Haar voorouders trokken aan het eind van de 18e eeuw naar Parijs. Het was een terrazzo werkers geslacht. Ze kwamen zeer waarschijnlijk uit Friuli (Noord Oost Italië). De Friulanen beheersten het vakmanschap, de techniek en kenden de zware lichamelijke arbeid die nodig is om een hoge graad van perfectie te bereiken. Via Parijs trokken ze verder en kwamen o.a. in de Randstad in Nederland terecht. In de Randstad, omdat daar het kapitaal aanwezig was en ook veel werd gebouwd. Ambacht en kunst vormden een sterke combinatie voor in het oog springende projecten. Denk daarbij bijvoorbeeld naar de Haagse Passage .

Door restmateriaal uit marmergroeven te mengen met cement wordt een sterk en duurzaam oppervlak verkregen.. Een speciale slijptechniek geeft de harde oppervlakken een prachtige glans. De terrazzo werkers trokken door het land om vooral voorname huizen, kerken en bijzondere gebouwen van prachtige vloeren te voorzien. Voor honderden jaren sterk en decoratief. Later ook veelvuldig toegepast in vloeren van keukens en badkamers. En zo kwamen de Agasi’s  ook in Utrecht terecht. De stad waar veel later Berthy Agasi geboren werd in een gezin, waar het ambacht nog steeds een voorname plaats innam. Daarbij moet worden gezegd, dat de vader van Berthy inmiddels ook de houtbewerking en het meubelmakers vak had ontdekt.

Die creativiteit en de liefde voor het ambacht gaat in de genen zitten. In het Utrechtse gezin Agasi ging de oudste dochter naar de kunstopleiding Artibus. Deze 10 jaar oudere zus van Berthy zou haar hele leven blijven tekenen en schilderen. Een aantal van haar schilderijen sieren de wanden bij Berthy. Zij bracht ook het gezin destijds in contact met Bertus Jonkers. Een belangrijke Utrechtse kunstenaar die ook als docent verbonden was aan de Kunstacademie. Op bijgaande foto ziet u Berthy met het portret dat Bertus Jonkers van haar schilderde op jonge leeftijd.  Berthy zag op tegen haar zus en was trots op haar. Het heeft haar liefde voor de natuur en creaties van mensen aangewakkerd. Het kijken naar kunst leert je ook kijken naar de natuur en bijvoorbeeld architectuur. Schoonheid moet je ontdekken. Ondanks haar gevorderde leeftijd trekt zij jaarlijks met een vriendin kamperend door Europa en geniet van al het moois dat er te zien is.

Eenmaal weer thuis zijn de kunstuitingen meer dan alleen herinneringen. Ze is al dertig jaar weduwe en beseft dat haar woning met werk van dierbaren de stevige bodem is waar haar leven op rust. Het maakt dat haar huis een verbondenheid heeft en houdt met haar oorspronkelijk Italiaanse voorouders en de kunst van het leven.

Bekijk meer verhalen